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Q1:	If a person finishes their training but still has Basic TRA left, can they still collect Basic TRA until it is gone?
A1:	Yes, if they successfully complete training and there is a Basic TRA balance, it is paid out as long as they remain eligible. 

Q2:	I notice this new form is effective 11/1/21.  I have a current form that is 90% complete but will not be signed until next week.  Do I have to start all over again with this new form?
A1:	It is fine to use the IEP version in process in this situation. 

Q3:	The form on Worknet is missing Veterans section. Will you post the new form today?  I am in the process of completing a TRADE file.
A3:	The new version is now posted to workNet.

Q4:	How do we determine the start and end dates for the waiver?
A4:	State merit staff will complete the waiver period upon approval. The start date is generally the date of approval and the end date is 60 days later. The waiver cannot exceed the Basic TRA period.

Q5:	Can you go over the six conditions questions?
A5:	The six criteria questions will be covered in the presentation on November 18th when we discuss Training.  If you have specific questions, please email us in the interim. 

Q6:	You kind of breezed past the selective service requirement exemption for co-enrollment. Since the Trade Act doesn't require selective service compliance, but WIOA does, how exactly do we address this situation if we have someone who isn't compliant (and is too old to go back and register)?
A6:	Career planners should assist the participant with completing a Status Information Letter (SIL) to explain the circumstance in detail as to what prevented the participant from registering.  See Chapter 5, Section 1.1.1 in the DCEO ePolicy on Illinois workNet for more information.  If the participant is not Selective Service compliant and the career planner does not issue a local waiver, they cannot be co-enrolled in WIOA.  This is potentially going to be an issue for participants certified under 98000+ because Trade funds cannot be used to provide Trade case management.  If there are not local funds or other partner programs, the Trade case management will have to be pro bono.

Q7:	Will internship funds be available for WBL 2021R or only OJT funds?  We sometimes have people in a paid internship as part of WBL and used DW funds for Trade customers. Just checking to see if paid internships will be included now that the push is for WBL.

A7:	Work-Based Learning and On-The-Job Training are the preferred trainings in 2021R.

	

Q8:	Sorry, when you say "Work Based Learning" is "preferred", are you referring to an OJT?  Apprenticeship? Both?  Believe it or not, I worked with Trade when we were still under the 2002 regs, but I can't recall if there was a push from DOL or the intent of the regs toward one form of training vs. another.  Please confirm?  thank you!!
A8:	All forms of WBL are preferred. 

Q9:	So, under 2021R, since TAA services can't be provided until separation, we could enroll them in 1D (since we can provide DW services up to 180 days prior to actual separation date), start them in training, and then pick up training costs in Trade after their separation date, correct?
A9:	Yes that is correct, as long as the training is Trade approvable, and the participant is determined to be eligible under the Trade certification and meets all eligibility requirements.

A10:	Got it.  This might be overkill, but if no apprenticeship programs are available, and no employers at the time who are able/willing to participate in an OJT, and/or the participant is not suitable, inclined toward an occupation for which apprenticeships are available, does/will DOL expect case managers to provide additional, specific documentation in the assessment or case notes, justifying, explaining why a WBL training was not selected for the applicant?  Just want to make sure we are covering our bases.
A10:	You need to research work based learning opportunities and provide a justification if a work-based learning opportunity is not selected as the training program.  In the example you provided, you have written the justification since there are no employers or it is not suitable for the participant.


NOTES:
Just a heads up to everyone that an LWIA got a finding because IDES had a date wrong.  So important to make sure dates are correct.
