Program Year 2024 Supplemental MOU Guidance and Region and Local Planning Guidance
Webinar Questions and Answers

Q1 — What should we do if there are no employer collaboratives in our local area?

A1l - Do your due diligence by checking with your local board members in your chambers and other
economic development organizations and confirm you do not have any collaboratives. Once confirmed
you can put “We do not have any such employer initiatives at this time.”

Q2 - What does “engaged” mean in reference to employer collaboratives that are engaged in the U.S.
Chamber’s Talent Pipeline Management initiative?

A2 — Engaged is defined as actively meeting and learning about the Talent Pipeline Management (TPM)
initiative.

Q3 - What should we do if a Talent Pipeline Management initiative has begun in the region or local area,
but there are no groups of employers engaged yet (as defined in Question and Answer 2 of this
document)?

A3 — Describe where the region/local area is in process. If next steps are known, describe what those will
look like over the next 4 years. For regions/local areas with no activity, describe how engagement will
begin.

Q4 — Can you describe the information we need to provide related to Sector Partnerships?

A4 — We are looking for your awareness of groups of similar employers, from a single sector (ex.
manufacturing, transportation, healthcare), that have banded together to address common issues of
concern in your region. We are not looking for a list of sectoral projects where you have collaborated
with an employer or group of employers to execute a project. The focus is on companies banding
together to work on common challenges and/or opportunities.

Q5 — What is mean by “Describe any broad economic development opportunities in the region within
the context of workforce education.”

A6 — Any analysis or opportunities that aren’t covered as part of the other economic analysis that’s
already included in Chapter 1 of the Regional Planning Guidance. If it is felt that this description exists in
other parts of the plan, note that as the answer.



Q7 — Do cost-sharing portion of the MOU negotiations need to be completed before One-Stop
Certification?

A7 — Yes, the guidance that will be coming out is that the one-stop certification be completed after the
MOU amendment and region/local plans are in place, which would be July 1, 2024.

Q8 — What are examples of “best practices” that could be shared with partners when deciding how to
address some of these situations?

A8 — Best practices are defined as the questions that local areas need to address.

Q9 — Are local areas required to submit Local Reopening plans as part of the MOU submission?

A9 — No, local areas do not need to resubmit reopening plans as part of the MOU. The guidance
requiring reopening plans will be rescinded in July 2024 because those best practices (as defined in
Question and Answer 6 of this document) will be included in the Program Year 2024 MOU. However,
local areas can make changes to the current reopening plan now if needed.

Q10 - Should the content in the reopening plan be used to complete the questions in the MOU?

A10 — If that content is still correct and relevant, yes. Reopening plans do not need to be resubmitted if
no changes are made between now and the start of Program Year 2024. If changes are made between
now and the start of the Program Year MOU 2024, reopening plans will need to be resubmitted.

Q11 - If the leaseholder is held by a state agency, can the doors to the one-stop centers be locked as
part of the reopening plan and Program Year 2024 MOU and new one-stop center certification.

Al11 — No. This is in response to a U.S. Department of Labor monitoring finding.

Q12 — When will we receive the updated One-Stop Certification application be available?

A12 - The state is currently working on guidance on that document. It’s likely to come out before the
end of the year.



